Groningse rechtbank wil ‘Bunker’ light

De rechtbank in Groningen staat op de nominatie voor een extra beveiligde rechtszaal. Naast Groningen zijn er nog enkele rechtbanken in Nederland die zo’n beveiligde ‘Bunker-light’ rechtszaal zouden kunnen krijgen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Depositphotos

Dat zegt Fred van der Winkel, president van de rechtbank Noord-Nederland, in een door het Dagblad van het Noorden verzorgde uitzending van de Publieksacademie voor de Rechtspraak, een samenwerking tussen de rechtbank Noord-Nederland, de rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen, het Openbaar Ministerie Noord-Nederland en het Dagblad van het Noorden. In deze uitzending, die gaat over de strijd tegen criminele motorbendes, is Van der Winkel een van de sprekers.

Concrete gesprekken

De rechtbank in Groningen is in de regio op dit moment het best beveiligde gerechtsgebouw, veiliger dan bijvoorbeeld het Paleis van Justitie in Leeuwarden, zegt Van der Winkel, die ook voorzitter is van de na de moord op advocaat Derk Wiersum ingestelde landelijke coördinatiegroep van rechtbankpresidenten over de veiligheid.

Met de Raad voor de rechtspraak worden volgens hem momenteel concrete gesprekken gevoerd over een extra, beter beveiligde rechtszaal voor de regio. Die zal onder meer een extra ingang hebben waardoor mensen direct van buiten naar binnen kunnen, zodat ze niet “langs de automaten met blikjes” hoeven. En in zo’n zaal zit het publiek achter glas. “We staan op een lijst. Ik ga ervan uit dat het doorgaat, maar het is nog steeds niet beslist. Zeker weten doe ik het nog niet.” Wanneer zo’n extra beveiligde rechtszaal er zou kunnen komen kan hij daarom ook niet zeggen.

Meer hoogrisicozaken

De Rechtspraak constateert volgens Van der Winkel dat er steeds meer zaken zijn die geïdentificeerd worden als ‘hoogrisicozaken’. Deze zaken zouden eigenlijk in de zwaarbeveiligde rechtbank ‘de Bunker’ in Amsterdam Osdorp en het Justitieel Complex Schiphol behandeld moeten worden, maar met meerdere complexe liquidatie- en ondermijningszaken en het MH17-strafproces, dat veel capaciteit vraagt, loopt het daar vast. “Los van dit tijdelijke probleem zien we dat in heel Nederland meer zaken worden geanalyseerd als hoogrisicozaken, omdat we alerter zijn geworden.” Het gaat volgens hem dan ook niet alleen om Groningen, maar om zo’n vijf zittingsplaatsen die een beter beveiligde rechtszaal zouden moeten krijgen, naast de hoogbeveiligde zittingszaal van de Bunker.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top