Rechtbank Limburg organiseert bijeenkomsten over familiebewind

Het team Toezicht van de Limburgse rechtbank gaat tijdens de Week van de rechtspraak 'publieksacademies' houden over bewindvoering door familieleden.

Delen:

RBLIM-roermond_highRes
Rechtbank Limburg, locatie Roermond

Tijdens de bijeenkomsten wordt uitgelegd hoe de kantonrechter toezicht houdt op bewindvoerders, mentoren en curatoren. Ook wordt het onderwerp familiebewind besproken.

Problematische schulden

Steeds meer mensen kunnen financieel niet meer voor zichzelf zorgen. In Nederland leeft volgens het Centraal Planbureau (CPB) 4,7 procent van de inwoners in armoede. Ontstaan er problematische schulden, dan kan een particuliere bewindvoerder aangesteld worden. Vaak is dat een familielid of vriend; deze moet jaarlijks verantwoording afleggen aan de kantonrechter.
Veel mensen die met familiebewind te maken krijgen, komen voor het eerst in aanraking met de Rechtspraak. De rechtbank Limburg wil hen met de lezingen de kans geven om zich op een laagdrempelige manier te informeren over bewind en wat daarbij komt kijken.

Week van de Rechtspraak

De gratis bijeenkomsten vinden plaats in november tijdens de Week van de Rechtspraak, bij zowel de vestiging Maastricht als Roermond.
Een kantonrechter en een panel van deskundigen zal vertellen over bewindvoering. Onder meer zal aan de orde komen waar iemand op moet letten als (familie)bewindvoerder. Ook zal worden uitgelegd waarom het wenselijk is dat de rekening en verantwoording digitaal bij de rechtbank wordt ingediend. (Sinds 2022 kunnen bewindvoerders via Mijn Bewind digitaal verantwoording afleggen en toestemming vragen voor beslissingen).
Daarna krijgt het publiek de gelegenheid om algemene vragen te stellen,  voor het voorleggen van specifieke casussen is geen ruimte.

Publieksacademie

Eerder organiseerde de rechtbank Limburg al Publieksacademies over andere onderwerpen.  Hiermee wil zij op een laagdrempelige manier laten zien hoe rechters werken en tot beslissingen komen. Onder andere (vecht)scheiding, de WMO en huurrecht kwamen aan bod.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven