Rechtbank Limburg start opnieuw pilot met videorechtspraak

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
rechtbank-start-pilot-viderechtspraak
Foto: Depositphotos

De rechtbank Limburg is samen met de gemeente Venray een pilot gestart met videorechtspraak. Bewindzaken worden behandeld via een videoverbinding tussen de rechtbank en het gemeentehuis in Venray. Blijkt de proef een succes, dan zal worden gekeken of zo’n aanpak ook in andere gemeenten of andere zaaksoorten mogelijk is.

Betrokkenen uit de regio Noord-Limburg moeten voor een bewindzaak nu naar Roermond reizen voor een zitting. Omdat zij het vaak financieel al niet breed hebben en zo’n reis voor hen relatief kostbaar kan zijn, laten ze soms om die reden verstek gaan. Om de toegang tot het recht voor deze burgers makkelijker te maken, is de rechtbank Limburg met de gemeente Venray de proef met videorechtspraak gestart, die een jaar zal duren.

Vrijwillig

Tijdens de pilot worden alleen zaken met betrokkenen uit de gemeente Venray behandeld. Zij worden sinds 1 november door de rechtbank uitgenodigd voor de mondelinge behandeling via video. Willen ze de behandeling van hun zaak liever in de rechtbank bijwonen, dan kunnen zij dit aangeven. Deelname is namelijk vrijwillig. De eerste videozitting vindt in december plaats, zo verwacht de rechtbank.

Evaluatie

De gemeente Venray is zelf geen procespartij bij bewindzaken, maar zal de rechtbank faciliteren door in het gemeentehuis een ruimte met videoapparatuur ter beschikking te stellen.

De pilot zal elke drie maanden worden geëvalueerd, en na een jaar volgt een eindevaluatie.

Eerdere pilot

In 2014 startte de rechtbank Limburg als eerste rechtbank in Nederland al met het experimenteren met videorechtspraak vanuit gemeentehuizen. Het ging daarbij om de rolzitting in kantonzaken. Aanleiding hiervoor was de sluiting van de voormalige kantongerechten in Sittard-Geleen en Heerlen. De kantonrechter behandelde zaken vanuit de zittingszaal in Maastricht of Roermond via een videoverbinding met het gemeentehuis. Maar na ruim een jaar moest de rechtbank concluderen dat er bij rechtzoekenden onvoldoende behoefte bestond om hun zaak op deze manier mondeling aan de rechter toe te lichten. Daarom besloot de rechtbank Limburg per 1 juli 2015 met de pilot te stoppen.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top