De rechtbank Overijssel heeft geen boodschap aan de afspraken die verdachten en Openbaar Ministerie in een witwaszaak maakten. De rechters vinden de lage strafeis die daarvan het gevolg was, niet passen bij de aard en ernst van de feiten. Ze veroordeelden de twee verdachten tot straffen van vijf en zes jaar.
Om strafzaken sneller te kunnen afhandelen, kondigde het OM begin dit jaar aan te willen experimenteren met het maken van afspraken met procespartijen. Ook wilde het OM onderzoeken of het mogelijk is om vonnisafspraken te maken. Een vonnisafspraak is een gezamenlijk verzoek van de officier van justitie en de advocaat van een bekennende verdachte aan de rechter.
Illegale valutahandel
Een dergelijke vonnisafspraak die het OM met twee broers maakte, is nu door de rechtbank Overijssel terzijde geschoven. De verdachten hadden ruim elf jaar voor vele miljoenen witgewassen via ‘swipen’; een illegale valutahandel waarbij geld uit Venezuela op onder andere Curaçao via creditcards werd omgezet in contante Amerikaanse dollars. Ze hebben hiermee volgens het OM zo’n 20,7 miljoen euro verdiend.
OM en verdediging kwamen overeen dat het OM lage straffen zou eisen als de broers zouden meewerken. Het OM wijzigde in overleg met hen de tenlastelegging van gewoontewitwassen naar het minder zware schuldwitwassen, en liet deelname aan een criminele organisatie vervallen. Op de zitting kwam het OM met een lage strafeis. Van die celstraf zou na aftrek van het voorarrest alleen een voorwaardelijk deel overblijven.
Geen klassenjustitie
De rechtbank oordeelt echter dat de mannen ook veroordeeld hadden kunnen worden voor de zwaardere beschuldigingen die eerder op de tenlastelegging stonden. Ze gaat qua straf niet in mee in de gemaakte overeenkomst, omdat de afspraak geen wettelijke basis kent en de rechtbank er ook geen partij in is. “De rechter komt onafhankelijk tot zijn oordeel.”
De rechters vinden dat de voorgestelde straffen op geen enkele wijze recht doen aan de aard en ernst van de feiten. De overeenkomst tussen het OM en de verdachten en daarmee de strafeis, staat op gespannen voet met de doelen die er zijn bij het opleggen van een straf, met name het strafdoel van algemene preventie. De rechtbank vindt dat moet worden voorkomen dat bij dit soort georganiseerde vermogensdelicten het beeld ontstaat dat sprake is van klassenjustitie.
Schikking
Naast de straffen van vijf en zes jaar mogen de broers vijf jaar lang geen activiteiten als financieel dienstverlener verrichten. Met het Openbaar Ministerie hebben ze een schikking getroffen over het bedrag dat ze aan de staat moeten betalen.