Rechtbank Rotterdam digitaliseert strafdossiers

Delen:

De rechtbank Rotterdam heef als eerste gerecht in Nederland het digitaal strafdossier geïntroduceerd. Dit gebeurde afgelopen vrijdag. Met de implementatie van de applicatie ‘Digitale Voorziening Strafzaken (DIVOS) 2.0’ is het mogelijk voor rechters en griffiers zaken volledig digitaal voor te bereiden en ter zitting te behandelen en af te doen.

Tot op heden staan de meeste dossiers nog op papier. Dat is bewerkelijk en ook riskant, omdat papieren stukken zoek kunnen raken. De gedigitaliseerde strafdossiers zijn veel makkelijker te doorzoeken, zeker als het om omvangrijke dossiers gaat; de kans dat er iets kwijtraakt is veel kleiner omdat steeds op verschillende plaatsen voldoende kopieën kunnen worden opgeslagen. Geluids- en beeldbestanden kunnen gemakkelijk op de eigen werkplek worden bestudeerd en in de zittingszaal worden afgespeeld en bij het uitwerken van een vonnis hoeven geen grote stukken tekst meer te worden overgetypt.

De digitale voorzieningen leveren een belangrijke bijdrage aan een modern efficiënt proces. In de komende maanden zal de applicatie gebruikt worden bij alle rechtbanken en daarna ook bij de gerechtshoven voor de digitale behandeling van strafzaken in hoger beroep.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven