Rechtbank wijst wrakingsverzoek OM af

Delen:

De rechtbank Overijssel heeft een wrakingsverzoek van het Openbaar Ministerie afgewezen. Het OM had deze bijzondere stap gezet omdat de officier vond dat de rechtbank in Almelo te weinig rekening heeft gehouden met de agenda van de officier die de zaak onder haar hoede heeft.

Officier van justitie Johan Klunder heeft het wrakingsverzoek ingediend omdat de Almelose rechters Bert Stoové, Liesbeth Venekatte en Matthieu Verhoeven naar zijn mening partijdig zijn. Het OM wraakte de rechters in een beklagzaak, aangespannen door autohandelaar Bennie Lenferink. Hij vroeg het beslag, dat justitie op 137 auto’s van de verdachte drugsdealer Wiebe van B. legde, op te heffen. Dat wagenpark diende als onderpand voor een lening van Lenferink aan Van B.

Volgens het OM hielden de rechters meer rekening met de verhinderdata van Lenferinks advocaten dan met verhinderdata van zaakofficier van justitie Annemarie Fellinger. Zij was verhinderd op de bewuste datum. Volgens de woordvoerster van het OM gaat het om een complexe drugszaak.

De rechters stellen echter dat in beslagzaken vooral rekening wordt gehouden met de ‘slachtoffers’ en amper met de beslaglegger. De rechters vinden het vreemd dat onder de 85 collega-officieren geen bekwame vervanging te vinden zou zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven