Rechtbanken gaan beperkt weer open

Delen:

Depositphotos_4230969_s-2019
foto: Depositphotos

De Rechtspraak zal vanaf 11 mei op beperkte schaal rechtszaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten in de zittingszaal behandelen.

“We hebben de afgelopen weken hard gewerkt om de rechtspraak door te laten gaan; nu zetten we de volgende stap waarbij we de deuren ook ‘letterlijk’ weer verder openen. Voor die zaken waarin de aanwezigheid van partijen onmisbaar wordt geacht”,  aldus Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit.

Aangepaste toegangscontrole

Men is druk doende met het coronabestendig maken van rechtszalen. Ook worden er andere maatregelen getroffen om partijen veilig te kunnen te ontvangen. Zo krijgen bodes een afscherming van plexiglas, wordt de toegangscontrole aangepast en worden looplijnen in de gerechten aangebracht. Publiek is nog niet welkom om zittingen bij te wonen, pers in beperkte mate.
Ook komen er ruimere openingstijden voor gerechtsgebouwen, zodat zittingen vroeg in de ochtend of aan het begin van de avond ook mogelijk zijn als dat nodig is. Daarover vindt op lokaal niveau overleg plaats met advocaten, OM en andere ketenpartners.

Zoveel mogelijk thuiswerken

Tegelijkertijd blijft het uitgangspunt om, indien mogelijk, rechtszaken telefonisch of via een videoverbinding te behandelen, of schriftelijk af te doen. Op die manier kan ook bij de Rechtspraak zoveel mogelijk worden thuisgewerkt.

Prioriteiten

Op 17 maart gingen de gerechtsgebouwen dicht voor het publiek; alleen de meest urgente zaken werden in de rechtszaal behandeld. Hoeveel zaken kunnen worden behandeld in aanwezigheid van procespartijen hangt af van de mate waarin een gerechtsgebouw coronabestendig kan worden gemaakt. Per rechtsgebied worden prioriteiten aangegeven die op rechtspraak.nl zullen worden gepubliceerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven