‘Rechtbanken moeten slachtoffer beter beschermen’

Delen:

6 juli Rechtbanken moeten slachtoffer beter beschermenAls slachtoffers van delicten in de rechtbank zijn voor de behandeling van ‘hun’ zaak, zijn ze vaak bang voor de verdachte en zijn vrienden die daar ook zijn. Tijdens strafzittingen wordt daar nog te weinig rekening mee gehouden, concluderen onderzoekers van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en de Vrije Universiteit. Zij publiceerden hun onderzoeksresultaten in het juni-nummer van Trema, het tijdschrift van de rechterlijke macht.

De onderzoekers van NSCR en de VU bestudeerden welke ervaringen drieënveertig slachtoffers van criminaliteit hadden binnen rechtbanken. Daarnaast vroegen zij aan achttien functionarissen van politie, Openbaar Ministerie, rechters en advocaten hoe zij het slachtoffer beschermen.

Het goede nieuws is dat individuele functionarissen vaak goedwillende initiatieven nemen om het slachtoffer bescherming te bieden, vooral in geruchtmakende zaken. Maar in ‘doorsneezaken’ gaat het regelmatig mis.

Zo dienen alle gerechten te beschikken over een aparte kamer waar slachtoffers kunnen worden opgevangen. Echter, slechts sommige gerechtsgebouwen beschikken hierover. En als er al slachtofferruimtes zijn, wordt dit het slachtoffer vaak niet verteld. Gevolg: slachtoffers zitten soms lang in dezelfde wachtruimte als de verdachte.

Aparte ingangen voor slachtoffers in het gerechtsgebouw worden weinig gebruikt. Dat betekent dat verdachte en slachtoffer soms samen in de rij voor de security staan voordat ze het gerechtsgebouw in mogen. De onderzoekers noemen dat ‘zeer onprettig en vaak ook beangstigend voor het slachtoffer’. Dat wordt nog erger wanneer naam en adres van het slachtoffer tijdens de openbare zitting, met de verdachte erbij, hardop worden voorgelezen. Wil deze dat niet, dan moet hij daar om vragen en dan nog kan het misgaan.

Bovendien wordt aan slachtoffers niet altijd verteld of de verdachte vastzit of op vrije voeten is. Slachtoffers die niet goed worden geïnformeerd, krijgen soms het gevoel dat ze onbelangrijk zijn, zo vertelden ze tijdens het onderzoek.

De onderzoekers bevelen aan om de mogelijkheden die er zijn om het slachtoffer te beschermen daadwerkelijk aan te bieden, en om het slachtoffer beter te informeren.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven