Juridisch nieuws

Rechtbanken: steeds meer voornaamswijzigingen

Het aantal voornaamswijzigingen neemt snel toe. Dit jaar verwachten de rechtbanken, die een verzoek tot wijziging van de voornaam moeten goedkeuren, tegen de zeshonderd wijzigingen. De rechtbanken kunnen niet goed verklaren waarom steeds meer mensen hun voornaam laten veranderen.

Werden in 2015 bij de rechtbank nog 503 namen gewijzigd, in 2016 en 2017 steeg dat al naar 583 en 576. Voor 2018 wordt een vergelijkbaar aantal verwacht. Een duidelijke verklaring voor de stijging van bijna twintig procent hebben de rechtbanken niet. Voor een voornaamswijziging moet een advocaat een verzoekschrift indienen bij de rechtbank.

Volgens civiel rechter Jan Kloosterhuis (rechtbank Amsterdam) moet het niet te eenvoudig zijn om de voornaam te kunnen veranderen. Iemand moet echt een goede verklaring geven waarom zijn voornaam moet worden gewijzigd, zegt hij in een interview. “Hoe minder wijziging in de registers van de burgerlijke stand, hoe beter, is de gedachte.”

Kloosterhuis ziet niet zoveel mensen met een ‘extreme of vreemde’ naam, die ze gewijzigd willen zien. Wel mensen die onder een andere naam bekend zijn bij familie of vrienden, en deze naam graag officieel willen laten vastleggen. Soms heeft iemand een naam die herinnert aan een vervelende familiegeschiedenis, wat ook als reden wordt opgevoerd om de voornaam te veranderen. Doorgaans worden voornaamswijzigingen schriftelijk afgehandeld, een enkele keer komt iemand op zitting.

Volgens advocaat Jamal el Hannouche, die onder andere namenrecht doet, kunnen verzoeken tot voornaamswijziging ook voortkomen uit bekering of geslachtswijziging, zo schrijft hij op zijn website. “Ook kan het voorkomen dat een voornaam of achternaam niet correct is geregistreerd en dat deze gecorrigeerd moet worden. Dit komt vaak voor bij mensen met een migratieachtergrond omdat buitenlandse namen vaak op verschillende wijzen geschreven kunnen worden in het Nederlands en het bij de registratie van dat soort namen soms fout gaat.”

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Druk hier – TravelEssence (Rectangle)