Rechtbanktekenaar mag raadsheren en A-G niet meer herkenbaar tekenen

Rechtbanktekenaar Petra Urban mag van het hof Amsterdam de raadsheren en de advocaten-generaal in de zaak-Wiersum niet herkenbaar tekenen. Een toelichting op dat ‘verbod’ heeft het hof niet gegeven.

Delen:

Rechtbanktekenaar mag raadsheren en A-G niet meer herkenbaar tekenen - Mr. online
Foto: Depositphotos

Petra Urban staat bekend om haar realistische tekeningen. Het verbod om haar werk te doen in de rechtszaal van het hof Amsterdam, waar Moreno B. en Giërmo B terechtstaan voor de moord op advocaat Derk Wiersum, heeft haar verrast, zo blijkt uit haar tweets.

Veiligheid

Een echte verklaring heeft het hof niet gegeven. Urban zelf ‘leest’ erin dat het gaat om de veiligheid van de raadsheren en de advocaten-generaal. Maar ook de verdachten mogen niet herkenbaar worden getekend, zo besliste het hof, die Urban overigens al vaak heeft getekend. Volgens een woordvoerder van het hof Amsterdam is besloten dat Urban de verdachten alleen ‘van achteren’ mag tekenen.

Persrichtlijn

Ook Telegraaf-verslaggever Saskia Belleman heeft zich op Twitter in deze kwestie geroerd. De missive van het hof noemt zij in strijd met de Persrichtlijn. In artikel 3.3 daarvan staat: ‘Tijdens de zittingen kunnen tekeningen worden gemaakt’. In een toelichting bij dat artikel staat dat ‘ook tekenaars van oudsher een rol in de rechtbankverslaggeving hebben’. Het verbaast Belleman ook dat het niet verboden is om advocaten herkenbaar te tekenen, ‘terwijl deze zaak toch gaat over een doodgeschoten advocaat’. De woordvoerder van het hof zegt dat het tekenverbod alléén geldt in de zaak-Wiersum. Hij zegt overigens dat is verzocht ‘terughoudend’ te tekenen.

‘Beraden’

Petra Urban laat op Twitter weten zich niks aan te trekken van het verzoek van het hof. “Het is niet eerder gebeurd dat ik een verzoek van de rechtbank of het hof heb genegeerd, maar het is ook niet eerder voorgekomen dat mij ongemotiveerd te kennen werd gegeven niet te tekenen.” Volgens de woordvoerder gaat het hof zich ‘beraden’ wat te doen, nu Urban zegt te blijven tekenen zoals ze altijd heeft gedaan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven