Taru Spronken zorgt voor nieuwe omschrijving rechtspraak

Delen:

Taru SpronkenDe website rechtspraak.nl heeft de definitie van rechtspraak aangepast na een kritisch artikel daarover van Taru Spronken in het Nederlands Juristenblad (NJB). Oorspronkelijk luidde de tekst. “De rechter is onafhankelijk en onpartijdig. In de rechtszaal bepaalt hij wie gelijk heeft.”

Spronken, advocaat-generaal bij de Hoge Raad en hoogleraar in Maastricht, deed in NJB de volgende suggestie: “De rechter is onafhankelijk en onpartijdig. Hij beslist in geschillen tussen burgers en de overheid en burgers onderling volgens de regels van het recht.”

In haar artikel in NJB had Spronken geschreven: “Ik heb er moeite mee dat de kernactiviteit van de rechter wordt omschreven als bepalen wie gelijk heeft. En dan gaat het me om het woord ‘gelijk’. Ik kan me voorstellen dat bij een website die beoogt het publiek inzichtelijke en begrijpelijke informatie te verschaffen over de rechtspraak een zeker gebruik van jip-en-janneketaal niet te vermijden is. Maar iedereen die enigszins thuis is in het rechtsbedrijf weet dat er veel percepties bestaan van wat eerlijk of rechtvaardig is. In veel procedures gaat het niet om gelijk krijgen, maar om een rechtvaardig compromis. Dat gelijk hebben nog niet betekent dat je in rechte ook gelijk krijgt, alleen al omdat dat vaak afhankelijk is van de vraag of je dat ook kunt bewijzen. Ook voor strafzaken is de terminologie niet gelukkig gekozen. Heeft de vrijgesproken verdachte gelijk ten opzichte van het slachtoffer?”

Ze werd vervolgens op haar wenken bediend door hoofd communicatie Bart Rijs van de Raad voor de rechtspraak. Die nam het voorstel van Spronken over. Daarom staat er nu op rechtspraak.nl: “De rechter…beslist in geschillen tussen burgers en de overheid en burgers onderling volgens de regels van het recht.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven