Rechter beslist over overlast veroorzaakt door TikTok-rijen

Een populaire frietzaak in Amsterdam is naar de rechter gestapt, omdat de gemeente haar exploitatievergunning wil inperken. Omwonenden van meerdere speciaalzaken zijn de TikTok-rijen in de stad zat. Een deel van hen wil zelf beroep aantekenen tegen de exploitatievergunning van de frietwinkel, om deze te laten sluiten.

Delen:

Foto: Depositphotos

Het gaat om frietzaak Fabel Friet in de Amsterdamse ‘Negen Straatjes’. Daar ontstond na de opening van de zaak vier jaar geleden een rij tot aan de brug van de aangrenzende Keizersgracht. Ook twee andere zaken in de omgeving hebben inmiddels langere rijen voor de deur, waar buurtbewoners over klagen.

Minder

De gemeente Amsterdam wil nu de exploitatievergunning van de frietzaak aanpassen, schrijft Het Parool. In de wachtrij mogen nog maximaal tien mensen staan. Zijn het er meer, dan moet Fabel Friet de tweede kassa sluiten, zodat er minder verkocht kan worden. De eigenaar van de frietzaak liet weten dat een rij van maximaal tien wachtenden niet reëel is. Een hoger aantal zoals twintig zou al ‘beter werkbaar’ zijn, zei hij tegen de rechter.

Belasting

Fabel Friet heeft al veel maatregelen getroffen om overlast te voorkomen, stelt men, zoals de inzet van crowdmanagers, een vereenvoudigd menu, en het opruimen van alle afval in de straat. De advocaat van de gemeente erkende ter zitting dat het bedrijf zijn best doet, maar dat er desondanks een grote belasting voor de buurt bestaat. Volgens de advocaat van Fabel Friet is het ook los van de exploitatie van zijn cliënt druk in het centrum van Amsterdam.

Deuren

Een deel van de buurtbewoners is van plan beroep aan te tekenen bij de gemeente tegen de exploitatievergunning van de patatspeciaalzaak. Hier hebben ze nog twee weken de tijd voor. Als de bewoners hierin tegemoet worden gekomen, zal het bedrijf zijn deuren moeten sluiten.
Over twee weken volgt de schriftelijke uitspraak in deze zaak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven