Juridisch nieuws

Rechter Hofhuis: Digitaliseringsdoelstelling is utopie

Hans HofhuisScheidend rechtbankpresident Hans Hofhuis noemt het een utopie dat de Rechtspraak door de komende digitalisering kan bezuinigen en tevens zaken sneller kan afhandelen. “In een consultancyrapport is te lezen dat we de doelstellingen gaan halen als alle gerechten bij alle zaken even goed gaan presteren als de beste gerechten,” zegt Hofhuis in een interview met NRC Handelsblad.

Hij vervolgt: “De winst die we daarmee boeken is al meteen als compensatie geboekt voor bezuinigingen ie het kabinet de Rechtspraak vanaf 2016 oplegt. We zijn op die manier afhankelijk gemaakt van het proces van digitalisering. Dat moet dus precies op tijd ingevoerd worden en mag geen financiële tegenvallers krijgen. Onze organisatie krijgt zo een heel ander belang bij deze operatie dan alleen van goede rechtspraak.”

Hofhuis deelt ook een sneer uit aan de Raad voor de Rechtspraak en de presidenten: “De top van onze organisatie zit veel te dicht op de uitvoerende macht. In het strafrecht wordt de Rechtspraak al ‘ketenpartner’ genoemd. Dat zegt heel veel. Een keten, die zal iemand in zijn geheel willen beheersen. Terwijl de rechtspraak juist een eigen aard heeft. Wij zijn anders dan de politie of het Openbaar Ministerie. Die moeten we juist controleren.”

Hofhuis vindt dat de ‘kaasschaaf’ geen goed middel is om te bezuinigen op rechtspraak. “Je moet de rechtspraakbegroting op zijn eigen merites beoordelen. Een beetje rechtspraak is niet genoeg.”

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Reactie toevoegen

Klik hier om een reactie achter te laten

Recente vacatures

Recente vacatures