Rechter kan bepalen dat verdachte per videoconferentie deelneemt aan zitting

Verdachten van zware misdrijven moeten voortaan per videoconferentie kunnen deelnemen aan de zitting. Daarmee kan een ernstig veiligheidsrisico bij het vervoer naar en van de zitting worden vermeden.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Rechter kan bepalen dat verdachte per videoconferentie deelneemt aan zitting - Mr. online
Foto: Depositphotos

Door een wijziging van het Besluit videoconferentie kan de rechter bepalen dat een verdachte per videoconferentie deelneemt aan de zitting. Vrijdag stemde de ministerraad in met een voorstel van minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid.

Veiligheidsrisico’s

Het vervoer van bepaalde verdachten van zware criminaliteit, met name van en naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, kent volgens het ministerie grote veiligheidsrisico’s. Die kunnen worden teruggedrongen door verdachten te horen via een videoconferentie. Dit minimaliseert ook het risico dat verdachten rond een zitting met elkaar kunnen communiceren. Als het aangepaste Besluit videoconferentie van kracht is, kan de rechter zonder instemming van de verdachte of diens raadsman beslissen tot de toepassing van videoconferentie als er sprake is van ernstige beveiligingsrisico’s tijdens het vervoer van de verdachte naar en van de zitting. Daarmee wordt het aanwezigheidsrecht van de verdachte opzij gezet.

Twee videoruimtes

Wel moet de Raad van State nog over deze wijziging adviseren. Het is de bedoeling dat de regeling op 1 januari 2023 in werking treedt. De minister neemt daarop al een voorschot: de EBI moet nu al twee ruimtes realiseren waar gedetineerden, samen met hun advocaten, digitaal kunnen deelnemen aan hun rechtszaak. Die moeten dit jaar nog worden opgeleverd. Advocaten kunnen hun cliënt bijstaan in die videoruimte of in de zittingszaal. Die keuze is aan hen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top