Rechter kan Hoge Raad raadplegen

Delen:

Rechters van rechtbanken en gerechtshoven kunnen straks de Hoge Raad raadplegen in civiele zaken. Dat kan als het antwoord van belang is voor talrijke andere feitelijk vergelijkbare zaken. Het kan dan gaan over de uitleg van een nieuwe wet.

Dat staat in een wetsvoorstel van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie, waarover het kabinet binnenkort een besluit neemt.

Een en ander heeft vooral zin als het antwoord van betekenis is voor vele andere identieke zaken. “Bijvoorbeeld het antwoord op de vraag of en onder welke omstandigheden een beroep van een werkgever van een asbestslachtoffer op de absolute verjaringstermijn nog wel redelijk en billijk is”, aldus het ministerie dinsdag.

Zaken van groot maatschappelijk belang moeten zich niet langer zo voortslepen, vindt de minister. “In de nieuwe situatie kan een tijdig antwoord van de Hoge Raad bijdragen aan de bereidheid van de veroorzaker van de schade om over een collectieve schikking te praten”, aldus de zegsman.

Ook kan de beantwoording van een rechtsvraag partijen helpen die al over een schikking onderhandelen. “Bovendien kan een snelle reactie vele individuele procedures overbodig maken. Ook kan het tegenstrijdige uitspraken van lagere rechters in identieke zaken voorkomen”, licht het ministerie toe. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven