Rechter laat zien hoeveel zaken zij het afgelopen jaar behandelde: ruim 858

Het jaar loopt ten einde dus is het lijstjestijd. Ook de Rechtspraak doet dat. In zo’n overzicht kreeg een seniorrechter inzage in haar ‘jaarproductie’. Op LinkedIn vroeg ze of andere konden inschatten hoeveel zaken zij in 2023 had behandeld.

Delen:

Rechter laat zien hoeveel zaken zij het afgelopen jaar behandelde: ruim 858 - Mr. online
Beeld: Depositphotos

Niet iedere rechter is even ‘productief’, gemeten naar het aantal behandelde zaken. Dat verschilt van rechtsgebied tot rechtsgebied en hangt af van de mate van ondersteuning. En de cijfers die dan worden geproduceerd betreffen ‘uitstroomcijfers’ – want die zijn bepalend voor de financiering voor de rechtspraak.

Soms twee minuten

Petra de Bruin is senior-rechter A in de rechtbank Rotterdam. Zij behandelt kortgedingzaken, beslagverzoeken, voorzieningenrechtersrekesten en gewone handelsrekesten. Ze vroeg op LinkedIn of lezers denken dat zij 558 zaken heeft gedaan, 758 of zelfs 858. Ze geeft zelf enkele hints. “Ik behandelde zaken waar ik hooguit twee minuten mee bezig was en zaken waarin (alleen al) het nakijken van een concept-vonnis twee dagen kon kosten. Ik werd ondersteund door griffiepersoneel en door afgestudeerde juristen, maar schreef ook zelf en schikte ook nog zaken.” De tien kortgedingzaken die in de laatste weken van 2023 nog in de agenda staan, telt zij niet mee. En hoeveel beslagrekesten en andere zaken in de beslagmap die zij na de poll (medio december) nog behandelt, is dan nog onbekend.

Poll

Overigens, benadrukt De Bruin, dit is niet al het werk dat een rechter doet: “Zaken waar wel tijd in zit maar die niet meetellen in de cijfers zijn beëdigingen, het meelezen van concepten van collega’s en allerlei kleine neventaken die iedereen in een professionele organisatie wel doet en kent.” Acht procent van de 149 deelnemers aan de poll dacht dat De Bruin in 2023 558 zaken had behandeld, 39 procent kwam uit op 758 zaken en 53 procent gokte op 858 – en deze laatste groep had het bij het rechte eind. In de helft van deze zaken ging het om beslag- en andere rekesten.

Respect

Advocaat Eric Meure (Heijink & Meure Advocaten reageert op de poll: “Ik geloof dat ik geen HRM-manager zou willen zijn binnen de rechtspraak. Ik zou ervan wakker liggen. Respect, en hopelijk wordt die werkdruk wat lager, wat dit is wel (erg) veel.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven