‘Rechter moet niet politieker worden’

Delen:

In het boek ‘Objectieve wetgeving en subjectieve rechters’ is het debat tussen de Duitse jurist Bernard Schlink en Geert Corstens (president van de Hoge Raad) dat dit jaar plaatsvond in het Haagse Vredespaleis weergegeven. Schlink verdedigt daarin zijn mening dat de rechter subjectief is en dat hij die subjectiviteit meer kenbaar moet maken. Corstens is juist van mening dat de rechter afstand moet nemen van zijn subjectieve inzichten en dat hij zo objectief mogelijk moet oordelen.

Volgens Schlink mag en moet de rechter de ruimte benutten die de wetgever hem steeds meer laat, ook door het afnemen van de legitimiteit van de volksvertegenwoordiging. Hij voorziet dat de rechter daarom in de toekomst steeds politieker zal moeten worden.

Corstens hierover: “Met behulp van objectiverende technieken bedt de rechter zijn oordeel in het bestaande rechtssysteem in. Waar het gaat om de invloed die de rechter heeft daar waar de wetgever ruimte heeft gelaten, past de rechter bescheidenheid. Rechters hebben per definitie geen politiek programma.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven