‘Rechter nieuwe stijl’ wint terrein

Delen:

mediation-2012De trend dat rechters met procederende partijen in gesprek gaan over hun conflict in plaats van ‘alleen’ een juridische uitspraak te doen, zet door. Er is een toenemend aantal lokale en landelijke initiatieven waarbij rechters de partijen zoveel mogelijk betrekken bij de oplossing van het geschil. Dat staat in een bericht op rechtspraak.nl.

Tegelijkertijd kent de vernieuwende aanpak, internationaal bekend als Judicial Dispute Resolution (JDR), hindernissen: het blijkt voor rechters nog niet zo makkelijk hun nieuwe opvattingen te vertalen naar hun optreden in de zittingszaal.

Dit is de conclusie van een onderzoek naar JDR in Nederland. De onderzoekers Suzan Verberk (wetenschappelijk onderzoeker van de Raad voor de rechtspraak) en Machteld de Hoon (universitair hoofddocent verbonden aan de Universiteit van Tilburg) presenteerden het onderzoek recent op een wetenschappelijk congres in Boston.

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven