Rechter schrijft kindvriendelijke brief aan minderjarige en legt zo vonnis uit

Een rechter in de rechtbank Overijssel heeft in een persoonlijke brief, gehecht aan een beschikking over het ouderlijk gezag, een minderjarige uitgelegd waarom zo is beslist. Dat roept op de sociale media veel positieve reacties op: “Een empathische rechter.”

Delen:

Rechter schrijft kindvriendelijke brief aan minderjarige en legt zo vonnis uit - Mr. online
Foto: Pixabay

De minderjarige is kind van gescheiden ouders, die gezamenlijk het gezag uitoefenen. Zowel de moeder – bij wie de minderjarige woont – als de minderjarige zelf wil dat alleen de moeder het gezag krijgt. De rechtbank Overijssel wijst dat verzoek toe.

Brief

Het opmerkelijke aan deze zaak is dat rechter Pieters in een afzonderlijke brief, tegelijk met het vonnis verstuurd, de minderjarige nog eens uitlegt waarom de rechtbank deze beslissing heeft genomen. Daarin wordt verwezen naar het feit dat de minderjarige ‘veel heeft meegemaakt’ in haar leven, en dat ze ondanks tegenslagen zo goed haar best doet op school. Ook biedt de rechter een opening naar een beter contact met de vader.

‘Mensenwerk’

Deze brief, gedeeld door rechter Joyce Lie (Judge Joyce) op LinkedIn, heeft in korte tijd bijna tweeduizend duimpjes en hartjes opgeleverd, en tal van positieve commentaren. ‘Maatwerk’, ‘verbinding’ en ‘mensenwerk’ zijn de termen die vaak voorbij komen. “Knap staaltje inbeelding van de rechter in kwestie. Het moet kinderen inderdaad niet nog moeilijker worden gemaakt in dit soort pijnlijke zaken”, schrijft deurwaarder Arjan Groenstege. En: “Warm en inlevend.” De rechter krijgt omschrijvingen als ‘menselijk’ en ‘inlevend’. “Dit wordt het nieuwe normaal”, schrijft iemand van Rijkswaterstaat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven