Rechter werkt samen met zorgloket bij scheidingen

Delen:

Beeld: Pixabay

Niet de rechter alleen maar een ‘zorgloket’ gaat in het arrondissement Zeeland-West-Brabant bepalen welke zorg het beste is van een kind of gezin bij een complexe scheiding. De pilot duurt minimaal een jaar.

Tot op heden verwijst, bij echtscheidingen en bij gezag- en omgangskwesties, een rechter het gezin of gezinsleden rechtstreeks door naar een zorgaanbieder voor een zorgtraject. Gedurende een pilot gaat een zorgloket van samenwerkende gemeenten bepalen welke aanbieder het beste de gevraagde zorg kan verlenen. De Raad voor de Kinderbescherming, de gemeenten en de rechtbank Zeeland-West-Brabant starten deze maand met de pilot zodat kinderen zo min mogelijk schade ondervinden van het uit elkaar gaan van hun ouders.

Op die manier kan beter worden gekeken naar het aanbod, de wachttijden en maatwerk, waarbij een ruimer scala aan zorgmogelijkheden kan worden ingezet, zo is de verwachting. De gekozen zorgverlener wordt dan ingeschakeld om met de betrokkenen te werken aan het door de rechtbank geformuleerde doel van jeugd- en/of gezinszorg. In het arrondissement Zeeland-West-Brabant zijn vier van dit soort zorgloketten, gebundeld rond de grotere steden.
De pilot is een van de resultaten van de geïntensiveerde samenwerking op dit gebied tussen de rechtbank, de gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming in Zeeland en West- en Midden-Brabant. Het doel is het proces van hulpverlening bij moeilijke echtscheidingen en gezag- en omgangszaken te verbeteren, zodat kinderen of jongeren en/of hun gezinnen de beste zorg krijgen met een zo kort mogelijke wachttijd. De pilot valt in het kader van het landelijk project ‘Uniform Hulpaanbod’ en duurt minimaal één jaar.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven