Rechters bezorgd over forse toename verzoeken tot gijzeling

Delen:

tralies-2Veel kantonrechters maken zich zorgen over het sterk gestegen aantal verzoeken tot gijzeling. In 2012 behandelden de rechters ruim 1.200 verzoeken tot gijzeling. In 2013 gebeurde dat ongeveer 37.000 keer. Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, deelt de zorgen van de kantonrechter, zo zegt hij vandaag in het Algemeen Dagblad.

Rechters zien steeds vaker dat het Openbaar Ministerie (OM) gijzeling verzoekt van mensen die boetes niet kunnen betalen, terwijl gijzeling alleen bedoeld is voor degenen die niet willen betalen. Deze sterke stijging is een gevolg van de stapsgewijze invoering van de Wet OM-afdoening. Sinds 2011 heeft het OM ruimere mogelijkheden om voor lichte overtredingen een zogeheten strafbeschikking op te leggen. Ook overtredingen van de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) vallen onder de Wet OM-afdoening. Na verloop van tijd vertaalt zich dat in een hoger aantal verzoeken tot gijzeling, wanneer de opgelegde boetes onbetaald blijven.

Amsterdamse kantonrechters gaan het OM bij verzoeken tot gijzeling vragen aannemelijk te maken dat de betrokken personen wel kunnen, maar niet willen betalen.

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven