Rechters en raadsheren gaan in pilot religieuze feestdagen onderling ruilen

Binnenkort begint een proefproject dat rechters, raadsheren en gerechtsambtenaren de mogelijkheid biedt om religieuze feestdagen te ruilen. Tot teleurstelling van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak doet vooralsnog slechts een deel van de gerechten doet mee.

Delen:

Rechters en raadsheren gaan in pilot religieuze feestdagen onderling ruilen - Mr. online
Islamitisch feestmaal (foto: Depositphotos)

Bij het Openbaar Ministerie loopt een vergelijkbaar landelijk project. Nu nog moeten de medewerkers van de Rechtspraak met religieuze of levensbeschouwelijke achtergronden hun feestdagen met elkaar willen ruilen. Idee is dat zo iedereen op gelijke wijze invulling kan geven aan dagen die voor hem of haar van bijzondere betekenis zijn. Dit proefproject beoogt de diversiteit en inclusie binnen de organisatie te bevorderen.

Randstad doet nog niet mee

De bedoeling is dat dergelijke regelingen (die ook gelden voor gerechtsambtenaren) landelijk beleid moeten worden. De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) vindt het jammer dat aan de zijde van de Rechtspraak ‘vooralsnog slechts een deel van de gerechten’ aan de proef meedoet. Daardoor zijn de resultaten van de pilot later op landelijk niveau wellicht lastig te beoordelen. Het is op dit moment nog onzeker of grote rechtbanken in de Randstad (Amsterdam, Rotterdam) gaan deelnemen. De NVvR verwacht dat deze rechtbanken een belangrijke bron van informatie kunnen zijn voor het beoordelen van de resultaten van deze pilot.

Diversiteit

De NVvR roept dan ook alle gerechten alsnog op om medewerking te verlenen aan de pilot. “Dit zou niet alleen leiden tot een betrouwbare meting van zowel de tevredenheid van de individuele deelnemers als de impact op de organisatie, maar ook de uitstraling geven die past bij een organisatie die diversiteit en inclusie als een kernwaarde beschouwt.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven