‘Rechters hebben cameratraining nodig’

Delen:

FilmRechters moeten mediatraining krijgen om goed te leren omgaan met camera’s in de rechtszaal. Dat vindt Dirk Vergunst, rechter bij de rechtbank Zutphen en voorzitter van de landelijke persrechtersvergadering. “Camera’s komen steeds verder de rechtszaal in, die ontwikkeling valt niet te keren. We moeten goed in de gaten houden of het proces daardoor nadelig wordt beïnvloed. Maar om te beginnen is van belang dat rechters zich voorbereiden op die nieuwe situatie. Hoe komen ze over op beeld?”

In de afgelopen jaren is het aantal persrechters gegroeid tot bijna honderd. Er kwam een persrichtlijn waarin de toegankelijkheid van rechtszaken is geregeld en een bestuur dat overleg tussen de persrechters organiseert, maar ook contact onderhoudt met de gerechtspresidenten en de Raad voor de rechtspraak. Vergunst: “Samen werken we aan externe gerichtheid: wat is mijn boodschap, breng ik die goed over, hoe kan ik misverstanden vermijden? Dat gaat met vallen en opstaan, want elk woord van een rechter wordt op een goudschaaltje gewogen.”

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven