Rechters juist niet ongevoelig voor hogere strafeisen

Delen:

Dagblad Trouw stelde woensdag 12 januari in een artikel dat rechters ongevoelig zouden zijn voor de hogere strafeisen van het Openbaar Ministerie (OM) voor ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling. De Raad voor de rechtspraak wijst de redactie in een ingezonden brief op wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat rechters in de meeste gevallen de hogere eisen van officieren van justitie in geweldszaken wél volgen.

Veel van de supersnelrechtzaken over ongeregeldheden rond de jaarwisseling, betreffen verzet tegen aanhouding en geweld tegen en/of belediging van ambtenaren in functie. Volgens de richtlijnen van het OM moeten officieren van justitie in zaken van geweld tegen politie en hulpverleners hogere straffen eisen dan in reguliere geweldszaken. Recent onderzoek laat zien dat rechters bij deze zaken in de meeste gevallen de hogere strafeisen volgen. Gemiddeld bedragen de straffen die rechters opleggen 93 procent van deze strafeis. Ook in de keuze voor een boete, een taakstraf of een vrijheidsstraf volgen rechters in verreweg de meeste gevallen de eis van de officier. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg, gedaan in opdracht van de Raad voor de rechtspraak.

Trouw baseerde zich voor het artikel op een eigen rondgang die 46 zaken opleverde. Naar verluidt zou in 28 daarvan sprake zijn van geweldpleging tegen mensen met een publieke functie. In die zaken eiste het OM, krachtens de nieuwe richtlijn een straf die 200 procent hoger was dan normaliter het geval zou zijn. De rechters gingen in acht zaken met de eis akkoord; in de overige twintig zaken was de opgelegde straf lager. Die cijfers gaven aanleiding tot de conclusie dat rechters ongevoelig zouden zijn voor de hogere strafeisen. Daarbij werd buiten beschouwing gelaten dat als volgens de rechter het ten laste gelegde niet bewezen is, het voor de hand ligt dat de uitspraak anders uitvalt dan de officier van justitie eist.

In 2009 is de toepassing van (super)snelrecht geëvalueerd. Daaruit bleek dat de rechter in veel gevallen meeging met de hogere eis van de officier van justitie. In de evaluatie, uitgevoerd door de rechtbank Amsterdam, staat: “Het College van PG’s heeft besloten dat bij evenementgerelateerde zaken, waaronder delicten gepleegd tijdens Oud&Nieuw, hogere strafeisen zullen gelden. De rechter heeft deze verhogingsgrond van de strafmaat over het algemeen erkend, zij het niet altijd in de mate als door het OM gevorderd.” (bron: Raad voor de rechtspraak)

Klik voor het wetenschappelijke onderzoek van de Universiteit van Tilburg hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven