Rechters krijgen loonsverhoging en per dag 1 euro thuiswerkvergoeding

Naast een loonsverhoging en een eenmalige uitkering krijgen rechters ook een thuiswerkvergoeding van maximaal 363 euro netto – ongeveer één euro per dag. Dat staat in de nieuwe cao van de rechterlijke macht.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

De ledenraad van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak stemde op 18 november in met het onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao voor de leden van de rechterlijke macht. Deze ‘korte, beleidsarme’ cao loopt van juli 2020 tot en met december 2020 en heeft dezelfde inhoud als de cao Rijk over dezelfde periode. De ministerraad stemde er ook mee in, op 20 november.

Geboorteverlof

Rechterlijke ambtenaren krijgen een loonsverhoging van 0,7 procent en een eenmalige uitkering van 225 euro, op basis van een 36-urige werkweek. Daarnaast krijgen ze een thuiswerkvergoeding van maximaal 363 euro netto. Verder is het aanvullend geboorteverlof uitgebreid. Vanaf 1 juli 2020 heeft de partner naast een week betaald verlof recht op maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof. Dat geldt voor kinderen die op of na 1 juli 2020 geboren zijn of geboren worden. Het verlof mag gespreid worden opgenomen, maar wel binnen een half jaar na de geboorte van een kind. De partner heeft tijdens het aanvullende geboorteverlof in plaats van salaris recht op een uitkering ter hoogte van 70 procent van het (gemaximeerde) dagloon.

Piketvergoeding

Verder zijn er diverse afspraken gemaakt om het vervoer duurzamer te maken, waaronder het recht op 500 euro voor de aanschaf van een fiets voor woon-werkverkeer – dat mag dan één keer per drie kalenderjaren. De uitbreiding van de piketvergoeding – waarover eerder is gesproken – is doorgeschoven naar de volgende cao omdat deze een ‘beleidsarme karakter’ heeft.

Rechterlijke ambtenaren kunnen binnenkort een circulaire vanuit het departement verwachten waarin zo concreet mogelijk zal worden aangegeven wanneer de diverse voorzieningen beschikbaar komen. In die circulaire zal ook worden toegelicht hoe de pensioengevendheid over 2020 van de salarismaatregelen zal worden geborgd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top