Rechters maken plannen voor betere hulp aan schuldenaren

Delen:

Beeld: Depositphotos

Een schuldenrechter, een schuldenfunctionaris en betere voorlichting: het zijn een paar van de ideeën die de Rechtspraak oppert om de problemen van schuldenaren aan te pakken.

Rechters maken zich zorgen over de grote groep Nederlanders die forse schulden heeft en daardoor steeds weer in juridische procedures verwikkeld raakt. Vaak lossen die procedures de problemen niet op, maar maken ze ze juist erger. De Rechtspraak wil daar graag verandering in brengen, zo blijkt uit het Visiedocument schuldenproblematiek en rechtspraak.

Schuldenmoeras

Het lukt lang niet iedereen om de informatisering en digitalisering bij te benen en tegenslagen (zoals het verlies van werk) te overwinnen. Als er betalingsachterstanden ontstaan, gaat het vaak snel bergafwaarts. Kleine schulden worden groot door de boetes, rente en incasso- en deurwaarderskosten, constateert de Werkgroep schulden en rechtspraak in het visiedocument.
Doordat de mogelijkheden van schuldhulpverlening via de gemeente of de rechtbank ondoorzichtig zijn, krijgen de meeste mensen met problematische schulden geen hulp en komen steeds dieper in het schuldenmoeras terecht. Volgens de werkgroep zijn er 1,4 miljoen huishoudens met ernstige schulden.

Griffierechten

Om hen te helpen komt de Rechtspraak met een aantal plannen. Zo moet de voorlichting op rechtspraak.nl worden verbeterd, zodat schuldenaren en schuldeisers makkelijk informatie kunnen vinden over gerechtelijke procedures. Een schuldenfunctionaris zou vragen over de gang van zaken bij de rechtbank kunnen beantwoorden en mensen kunnen doorverwijzen naar hulpverlening. Een speciale schuldenrechter kan alle zaken van een schuldenaar tegelijk behandelen, in het kader van schuldsanering. Ook wordt voorgesteld de griffierechten voor zaken met een belang van 500 tot 5000 euro te verlagen. Mensen met relatief kleine schulden zien hun schuld nu soms verdubbelen als ze een zaak verliezen en opdraaien voor de proceskosten.

Pilots

De komende tijd zal de Rechtspraak verschillende pilots starten om de plannen uit te werken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven