Juridisch nieuws

Rechters moeten financiële belangen melden

Foto: Pixabay

Rechters en officieren van justitie die door hun werk kennis hebben van financieel gevoelige informatie, zijn voortaan verplicht bepaalde financiële belangen te melden. Deze zogeheten insidersregeling bestaat al voor rijksambtenaren, politieambtenaren en militairen.

Financiële integriteit

Het kabinet stelt een wijziging voor van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren om de financiële integriteit van rechterlijke ambtenaren (rechters en officieren van justitie) beter te waarborgen. Over de wetswijziging start het ministerie van Justitie en Veiligheid een internetconsultatie van 12 juni tot en met 23 juli.

Naasten

Er komt geen algemene meldplicht, maar uitsluitend een meldplicht voor specifiek aangewezen rechters en officieren van justitie. Ook kan hen, en hun naasten worden, verboden om bepaalde financiële belangen te hebben.

Aandelenkoersen

Sommige rechters en officieren van justitie hebben inzage in financieel gevoelige informatie vanwege de rechtszaken waarbij ze betrokken zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie die van invloed kan zijn op aandelenkoersen.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand