Rechters moeten financiële belangen melden

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

Rechters en officieren van justitie die door hun werk kennis hebben van financieel gevoelige informatie, zijn voortaan verplicht bepaalde financiële belangen te melden. Deze zogeheten insidersregeling bestaat al voor rijksambtenaren, politieambtenaren en militairen.

Financiële integriteit

Het kabinet stelt een wijziging voor van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren om de financiële integriteit van rechterlijke ambtenaren (rechters en officieren van justitie) beter te waarborgen. Over de wetswijziging start het ministerie van Justitie en Veiligheid een internetconsultatie van 12 juni tot en met 23 juli.

Naasten

Er komt geen algemene meldplicht, maar uitsluitend een meldplicht voor specifiek aangewezen rechters en officieren van justitie. Ook kan hen, en hun naasten worden, verboden om bepaalde financiële belangen te hebben.

Aandelenkoersen

Sommige rechters en officieren van justitie hebben inzage in financieel gevoelige informatie vanwege de rechtszaken waarbij ze betrokken zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie die van invloed kan zijn op aandelenkoersen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top