‘Rechters moeten zelf uit hun eigen conflictmodel komen’

Delen:

Wanneer rechters debatten verplaatsen naar de media, tast dat hun gezag aan. Dat zei Leendert Verheij, president van het gerechtshof Den Haag, op 1 december in een toespraak bij de installatie van enkele raadsheren.

Een debat dat naar de media werd verplaatst ging andere over het spanningsveld tussen rechterlijke onafhankelijkheid en het feit dat ook een onafhankelijke rechter, die deel uitmaakt van een organisatie, moet worden bestuurd.

Verheij onderkent in zijn toespraak dat dit debat van belang is, maar dan moet er wel worden geluisterd, ook naar de ‘gerechtvaardigde wensen van de samenleving’. Dat er goede debatten plaatsvinden, ziet Verheij (foto) wel, zoals familierechters die vechtscheidingen anders gaan aanpakken en daarbij strijdende partijen zoveel mogelijk uit het conflictmodel halen. Verheij: “Maar als dat gebeurt in een periode waarin rechters zelf hun onderlinge debatten verplaatsen naar de media en daarbij niet steeds de juiste toon weten te vinden, dan bemoeilijkt dat het werk van collega’s die proberen anderen uit dat conflictmodel te halen.” Volgens Verheij zal de samenleving dan reageren met: “U vraagt van ons iets wat uw beroepsgroep zelf niet kan opbrengen.” Voor Verheij een vingerwijzing: er is een verband tussen het optreden van rechters in of buiten hun werk en hun gezag.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven