Rechters onderkennen belang van aanpak spijbelen

Rechters onderkennen het belang van een gedegen aanpak van spijbelen. Al jaren worden daarom zaken waarin spijbelaars voor de rechter moeten komen, door kantonrechters in aparte zittingen behandeld. Dat zegt mr. Joep van Aerde, voorzitter van het Landelijk Overleg van Kantonsectorvoorzitters in een reactie op het nieuws dat er onvoldoende spijbelrechters zouden zijn.

In diverse media is deze week bericht over ‘de spijbelrechter’. Volgens Van Aerde bestaat de spijbelrechter als zodanig niet: "Leerplichtzaken worden aangebracht bij de kantonrechter. Die worden tijdens aparte zittingen behandeld. Dat gebeurt zoveel mogelijk door een kantonrechter die daar ervaring mee heeft. Er zijn geen gespecialiseerde kinderrechters binnen de sector kanton, omdat kantonrechters nu juist generalisten zijn en zowel civiele als strafzaken behandelen. Om die reden worden leerplichtzaken in sommige arrondissementen gebundeld en overgedragen aan een jeugdrechter."

Van Aerde geeft daarmee aan tegen welke moeilijkheden rechtbanken aanlopen bij de behandeling van jeugdzaken. De wet voorziet niet in een aparte jeugdsector voor alle typen zaken. Als gevolg daarvan worden jeugdzaken afhankelijk van hun aard bij drie verschillende rechtbanksectoren aangebracht: civiel, straf en kanton. "Toch willen we nog een stap verder gaan dan de spijbelzittingen", zegt Van Aerde. "Er wordt nu geëxperimenteerd met een gezamenlijke aanpak van in jeugd gespecialiseerde rechters. Het gaat dan om samenwerkingsverbanden van met name de civiele en de strafsector waarbij strafzaken, ondertoezichtstellingen, uithuisplaatsingen en leerplichtzaken integraal kunnen worden behandeld."

In het themadossier vindt u meer informatie over de aanpak van spijbelen.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven