Rechters springen bij tegen achterstanden door MH17-proces

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Rechters springen bij tegen achterstanden door MH17-proces
Foto: Depositphotos

Marc de Werd, senior raadsheer bij het hof Amsterdam en hoogleraar Rechtspleging aan de Universiteit van Amsterdam, is benoemd als rechter bij de rechtbank Den Haag, zo liet hij deze week op Twitter weten. Hij is een van de rechters die tijdelijk bijspringen om te voorkomen dat het MH17-proces leidt tot achterstanden in andere zaken. 

De rechtbank Den Haag heeft een aantal rechters en juridisch en administratief medewerkers voor bepaalde tijd geheel of gedeeltelijk vrijgesteld voor het MH17-proces, laat een woordvoerder van de rechtbank Den Haag desgevraagd weten. “Hun inzet kan en mag er niet toe leiden dat er extra achterstanden ontstaan of dat de continuïteit in de behandeling van overige strafzaken niet is gewaarborgd. Om die redenen heeft de president van de rechtbank Den Haag de collega-presidenten gevraagd om bijstand; rechters en raadsheren van andere gerechten bieden voornamelijk parttime ondersteuning. Daarnaast worden extra rechter-plaatsvervangers ingezet.” Deze vorm van intercollegiale samenwerking is niet ongebruikelijk in de Rechtspraak.

Maatwerk

Hoeveel rechters bijspringen en voor welke termijn zij worden ingezet is niet te zeggen, aldus de woordvoerder. De inzet van buiten de Haagse rechtbank is volgens haar onder meer afhankelijk van de instroom van (straf-)zaken en de beschikbaarheid van de betrokken rechter, raadsheer of rechter-plaatsvervanger. “Het betreft maatwerk en het is niet mogelijk om exacte informatie te geven over de omvang, termijnen en herkomst van de bijstandsinzet.” 

Corona-achterstand

Andere rechtbanken en gerechtshoven kampen door corona ook zelf met achterstanden. “Voor onze eigen corona-achterstand zijn dit jaar extra zittingen gepland”, schrijft De Werd daarover op Twitter. Zelf gaat hij ook niet fulltime in Den Haag aan de slag. “Zo spreiden we het werk.”

Het MH17-proces gaat op 22 juni 2020 verder. Actuele informatie over het verloop van de rechtszaak is te vinden op de speciaal hiervoor in het leven geroepen site courtmh17.com.  

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl