Juridisch nieuws

Rechters willen hoger loon, geduld raakt op

Beeld: Marta Cuesta/Pixabay

De laatste fase van de cao-onderhandelingen van de rechterlijke macht lijkt te zijn ingegaan. In deze cao zet de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) in op ‘serieuze’ loonstijgingen, met terugwerkende kracht. Bij de achterban begint het geduld op te raken.

De afgelopen weken heeft het cao-team van de NVvR met het departement veelvuldig gesproken over de nieuwe cao voor de rechterlijke macht. De NVvR wil in deze cao een serieuze loonstijging afspreken, met terugwerkende kracht. Ook vindt de NVvR dat het probleem van de te hoge werkdruk in deze cao een plek verdient. Een ledenpeiling onder de leden heeft laten zien dat hiervoor brede steun leeft.

Bij de NVvR komen, aldus de NVvR zelf, ‘in toenemende mate signalen’ uit de achterban dat het geduld begint op te raken. Begrijpelijk, zegt de NVvR – de vorige cao is op 31 december 2017 verlopen. De NVvR zegt daarom haar inspanningen onverminderd voort te zetten om zo spoedig mogelijk tot een bevredigend resultaat te komen.

Het voeren van gesprekken en het onderhandelen over de onderwerpen die een plaats in de nieuwe cao dienen te krijgen kost echter meer tijd dan voorzien, aldus de NVvR in een persbericht. De werkgever wil alleen praten over hogere salarissen als de NVvR meewerkt aan, ‘hier en daar ingrijpende’, wijzigingen in bestaande arbeidsvoorwaarden. Deze betreffen onder meer de PAS-regeling, harmonisatie van regelingen als het ouderschapsverlof en de bovenwettelijke WW, en de regeling over doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. De PAS-regeling, belangrijk voor NVvR-leden, zorgt ervoor dat oudere leden langer inzetbaar zijn, waardoor hun ervaring beschikbaar blijft voor de Nederlandse rechtspraak.

De NVvR zelf heeft verbeteringen bepleit van de piketregeling, de beloning van seniortaken en de vergoedingen van plaatsvervangers. Daarnaast spelen nog enkele door de Cao Rijk geïnspireerde onderwerpen, zoals invoering van een individueel keuzebudget, gekoppeld aan een spaarregeling voor verlofuren.

Het streven van het cao-team is er op gericht om de eerstvolgende ledenraadvergadering van 17 juni een onderhandelingsakkoord te kunnen voorleggen aan de leden. Op 16, 22 en 28 mei (o.v.b.) wordt verder onderhandeld over de cao.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures