Rechters willen meer uitleg geven

Delen:

Vier op de vijf Nederlanders vindt dat rechters hun beslissingen beter moeten uitleggen aan gewone burgers. Toch is het vertrouwen in de rechtspraak relatief groot vergeleken. Zevenentwintig procent van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in de rechter. Het aantal Nederlanders met een neutrale houding ten opzichte van de rechtspraak is drienveertig procent.

Dit zijn enkele conclusies uit een bevolkingsenqute naar de mening van de Nederlandse burger over rechtspraak, uitgevoerd door onderzoeksbureau Research voor Beleid. Vijfentachtig procent van de Nederlanders is van mening dat misdadigers te licht worden bestraft. Dit komt volgens hen vooral doordat de wetten niet streng genoeg zijn en de rechters te soft.Tegelijkertijd is tweederde het eens met de stelling dat de rechter in de ogen van de publieke opinienooit streng genoeg zal straffen.

De belangrijkste eigenschappen waarover een goede rechter, volgens de Nederlandse burgers moet beschikken, zijn: rechtvaardigheid, onpartijdigheid en onafhankelijkheid. Kortom; Nederlanders willen dat de rechter maatwerk kan bieden in iedere individuele zaak maar streng straft als het misdrijven betreft. Het beeld dat de gemiddelde Nederlander heeft over rechtspraak, is vooral gebaseerd op de verslaggeving door de media. Slechts vijf procent van de respondenten kan op basis van eigen ervaring een oordeel geven.

Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, verwacht dat de recente incidenten, en de negatieve media-aandacht daarover, geen blijvende negatieve invloed zal hebben op het vertrouwen in de rechtspraak. Maar wij trekken ons de kritiek wel degelijk aan, zegt Van den Emster. Rechters moeten uitleggen, uitleggen en nog eens uitleggen. Dat doen we via de media en de internetsite Rechtspraak.nl maar ook tijdens de landelijke Open Dag van de Rechtspraak op7 november.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven