Rechtspraak anticipeert op verkiezingen

Delen:

De Raad voor de rechtspraak heeft een brief naar de politiek gestuurd om duidelijk te maken waar de Rechtspraak haar prioriteiten wil leggen. Dit met het oog op de aankomende verkiezingen. Twee thema’s staan in deze brief centraal: ruimte voor ingrijpende vernieuwing en ruimte voor rechtvaardig straffen.

Met ingrijpend vernieuwen doelt de Rechtspraak op digitalisering van gerechtelijke procedures. Doel is procedures minder formeel te maken en de nadruk te leggen op de zitting. Om dit te realiseren heeft de Rechtspraak de medewerking van de wetgever nodig in de vorm van vereenvoudiging van het procesrecht en het wegnemen van belemmeringen voor efficiënt en digitaal procederen. Het tweede thema is voldoende ruimte voor de rechter om rechtvaardig te straffen. Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, pleit er in de brief voor in de strafrechtspleging de rechter de ruimte te blijven bieden om rekening houdend met de omstandigheden van een zaak tot een rechtvaardige straf te komen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven