Partnerbijdrage van

Rechtspraak – Bijeenkomst rechtbank Amsterdam

Als bedrijfsjurist kun je betrokken raken in een civiele procedure bij de rechtbank en/of het gerechtshof. Dan is het belangrijk te weten wat de do’s en don’ts zijn. Al was het maar om binnen je bedrijf goed te kunnen adviseren en een goede sparring partner te zijn voor de advocaat. Tijdens een bijeenkomst bij de Rechtbank Amsterdam op 7 maart 2024 gaven Patricia Arnoldus en Cees Bom tips en tricks. Vervolgens bespraken Maartje Speksnijder en Bart van Meegen hoe je rechter kunt worden.

Delen:

Nadat de ruim tachtig NGB-leden door de scanstraat van de rechtbank Amsterdam aan de Parnassusweg zijn geweest, start de bijeenkomst om twee uur in een van de zeven grote zittingszalen op de begane grond, met een afgesloten publieke tribune op de eerste verdieping. In totaal zijn er 68 zittingszalen in het gebouw. In het souterrain zijn zeventig cellen en op verdieping zes tot en met tien zijn de werkplekken. Er is plaats voor plm. 1100 mensen. Dagelijks ontvangt de rechtbank tussen de 1000 en 3000 gasten in het publieke deel van het gebouw. Het openbaar ministerie zit niet in het gebouw maar elders in de stad. Wel heeft het openbaar ministerie één afgesloten werkvlek beschikbaar met 35 werkplekken voor officieren die zitting hebben in het gebouw. Dit werkgebied is afgesloten en alleen toegankelijk voor het openbaar ministerie. Na een uitleg over het gebouw worden de bedrijfsjuristen rondgeleid, onder meer door de imposante Prakzijnssociëteit, juridisch kenniscentrum sinds 1837.

Om drie uur heet Areane Dorsman, lid van de Raad voor de Rechtspraak en daar onder meer verantwoordelijk voor de werving en selectie van rechters en raadsheren, de aanwezigen welkom, mede namens rechtbankpresident Bart van Meegen. Areane stapte na bijna twintig jaar advocatuur over naar de rechterlijke macht. De rechtspraak is op zoek naar kandidaten met juridische ervaring elders; de blik van buiten wordt op prijs gesteld.  ‘Aarzel niet om in een ander rechtsgebied te worden opgeleid’, gaf zij de aanwezigen mee.

Lees op de NGB-website het gehele artikel met als onderwerpen Netherlands Commercial Court, Mondelinge behandeling na aanbrengen (mbna), schriftelijke fase en zitting, tips en tricks.

Delen:

NGB

Het NGB is dé beroepsvereniging voor bedrijfsjuristen. Door opleidingen en bijeenkomsten stelt het NGB jou als bedrijfsjurist in staat je professionele kennis en kunde…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven