Rechtspraak.nl uit de lucht wegens DDoS-aanval

Het is op het moment niet of slecht mogelijk om uitspraken te zoeken op rechtspraak.nl, de website van de Rechtspraak. De site is slachtoffer geworden van een DDoS-aanval waardoor de server onbereikbaar is. Registers blijven bereikbaar en de behandeling van rechtszaken gaat gewoon door.

Delen:

Depositphotos_58685563_S
beeld: Depositphotos

De Raad voor de rechtspraak houdt het publiek op de hoogte van de ontwikkelingen via de socialemediakanalen LinkedIn en Twitter. Het ongemak duurt al sinds de ochtend van donderdag 4 mei; onbekend is wie er achter de aanval zit. De Rechtspraak houdt er rekening mee dat de site enkele dagen onbereikbaar zal zijn en geeft aan aangifte te zullen doen.

Misdrijf

DDoS staat voor Distributed Denial of Service, waarbij kwaadwillenden een computersysteem overspoelen met dermate veel communicatieverzoeken dat het overbelast wordt en in het geheel geen aanvragen meer kan behandelen. DDoS- en soortgelijke aanvallen zijn strafbaar als misdrijf strafbaar op grond van artikel 138b van het Wetboek van Strafrecht. Wie “opzettelijk en wederrechtelijk de toegang tot of het gebruik van een geautomatiseerd werk belemmert door daaraan gegevens aan te bieden of toe te zenden” kan worden gestraft met een gevangenisstraf tot drie jaar of een boete van de vierde categorie (€ 22.500). De celstraf kan zelfs oplopen tot vijf jaar wanneer het gaat om netwerk binnen de vitale infrastructuur.

Registers en portalen bereikbaar

Het openbare gedeelte van rechtspraak.nl is momenteel niet of verminderd bereikbaar. Op dit moment is het dus niet mogelijk om in de uitspraken te zoeken, maar de verschillende registers en ‘mijn omgeving’, waarvoor inloggen vereist is, blijven bereikbaar. Dit betreft de portalen voor burgers, organisaties en professionals, formulieren, het Centraal Insolventie Register (CIR), het Centraal Curatele en Bewind Register (CCBR), het Verwijsindex Huwelijksgoederenregister (HGR), de Landelijke Advocaten Tabel (LAT), en de Raadpleegapplicatie Centraal Gezagsregister (CGR) Advocatuur.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven