Rechtspraak op basis van prijs Big Mac

Delen:

Big MacDe rechtbank Middelburg gebruikte de prijs van een Big Mac om de draagkracht van een man in Suriname te kunnen berekenen voor kinderalimentatie voor zijn kinderen in Nederland (LJN: BV2280). Er kon namelijk niet worden uitgegaan van de Nederlandse bijstandsnorm. Daarvoor verschilt het levenspeil in Nederland te veel met dat van in Suriname.

De advocaat van de man, Carrie Jansen (Rietbergen & Partners Advocaten), wees de rechter op de zogeheten ‘Big Mac Index’. De index is een rekenmethode die ontworpen is door The Economist, een respectabel financieel-economisch weekblad uit Groot-Brittannië. Deze methode gaat ervan uit dat een Big Mac over de hele wereld evenveel waard is. Een Big Mac is immers in elk land hetzelfde mandje met dezelfde producten: brood, vlees, groente, verpakking, arbeid en energie. Dit product geeft een redelijke doorsnee van het prijsniveau in de economie.

Om tot een levenspeilvergelijking te komen, berekent The Economist de verhouding tussen de prijs van een Big Mac in de twee landen. De prijs van een Big Mac in Suriname is omgerekend € 2,47. In Nederland kost een Big Mac € 3,15. Het levenspeil in Suriname bedraagt dus ongeveer 2/3 van het levenspeil in Nederland. Op basis hiervan bepaalde de Middelburgse rechter de bijstandsnorm voor de man op 2/3 van de bijstandsnorm in Nederland.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven