Rechtspraak scoort deze keer wel met goede ict

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

De software onder het ‘verrijkte uitsprakenregister’ van de Rechtspraak is genomineerd voor de Computable Awards voor het beste Overheids-ICT-project. Sinds oktober vorig jaar kan via het uitsprakenregister van de Rechtspraak eenvoudig worden doorgeklikt naar de juridische bronnen waarnaar in een uitspraak wordt verwezen. Dat kan leiden tot ‘een verlaging van kosten voor de Rechtspraak’, vermoedt de jury.

Het juryrapport van de IT-website Computable spreekt over ‘een baanbrekende artificial intelligence-toepassing’ die uitspraken toegankelijker maakt. De nieuwe techniek toont bij een uitspraak relevante wetteksten, Europese regelgeving of internationale verdragen in een handig overzicht. Met een muisklik zijn deze te lezen. Eerder moesten gebruikers van het register, veelal juridische professionals, de informatie handmatig opzoeken.

De techniek, de zogenoemde LinkeXtractor, is ontwikkeld door het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties en onder andere gefinancierd door de Belastingdienst en de Raad voor de rechtspraak. Volgens de jury biedt ‘deze ontwikkeling een groot potentieel tot forse kostenverlagingen en verhoogt de effectiviteit aanzienlijk’. De jury spreekt van een zeer vernuftige toepassing’. Dat blijkt uit het voorbeeld dat de jury noemt. Wordt het begrip ‘Europese executieverordening’ ingevoerd bij een zoekmachine, dan levert dat niet de juiste resultaten op. Zoeken via LinkeXtractor wel, omdat deze techniek weet dat daarmee wordt bedoeld ‘EEX-Vo’ of ‘Verord.(EG) 2001/44’. De jury: “In enkele seconden worden 1600 rechterlijke uitspraken gevonden die naar de executieverordening verwijzen. In het verleden kon dit een klus zijn van meerdere dagen.”

In totaal zijn vijf projecten genomineerd voor de prijs. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door een vakjury en een publieksstemming. Op 30 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top