Rechtspraak verwerft filmrechten documentaire over Poolse rechters

De Raad voor de rechtspraak en de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak hebben de filmrechten verworven van de documentaire ‘Judges Under Pressure’.

Delen:

Judges under pressure beeld-62d1000a
Still uit Judges Under Pressure

Judges Under Pressure, geregisseerd door Kacper Lisowski, ging vorig jaar november in première op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). Onderwerp is de rechtspraak in Polen. De onafhankelijkheid daarvan staat ernstig onder druk sinds de conservatief-rechtse partij PiS aan de macht is. In de documentaire worden de rechters Igor Tuleya en Waldemar Zurek gevolgd; zij proberen met protesten het politieke tij te keren. Via YouTube is een trailer van Judges Under Pressure te zien.

Bewustzijn vergroten

Met de verworven filmrechten willen de Rvdr en de NVvR het bewustzijn vergroten van de noodzaak om de Poolse rechters te steunen in hun strijd voor een onafhankelijke rechtspraak binnen een democratische rechtsstaat, en daarmee binnen de Europese Unie.
Daarnaast is de film bedoeld om ook in eigen land op een actuele en toegankelijke manier de discussie te stimuleren over het in stand houden van de democratische rechtsorde en de onafhankelijke positie van de rechtspraak daarin.

Symposium

De documentaire, die bijna anderhalf uur duurt, is eerder dit jaar bij de rechtbank Den Haag te zien geweest. De film werd getoond tijdens een symposium ter gelegenheid van de pensionering van rechter Lydia Heuveling van Beek, dossierhouder Polen in de Commissie Internationaal van de NVvR

Opleiding

Judges Under Pressure zal ook door opleidingsinstituut SSR worden gebruikt om tijdens de opleiding van rechters te vertonen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven