Rechtsstaatlezing door Herman van Rompuy

Delen:

Beeld bij RechtsstaatlezingVoormalig voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy spreekt op 27 november de Rechtsstaatlezing tijdens uit 5e editie van de Nacht van de Rechtsstaat in Felix Meritis in Amsterdam. De voormalige ‘Mister Europe’ bespreekt in de Rechtsstaatlezing de uitdagingen van migratie voor de Europese Unie.

Andere prominente gasten zijn hoogleraar Ernst Hirsch Ballin en Alex Brenninkmeijer. Hirsch Ballin (Tilburg University, UvA) behandelt de inzet van de krijgsmacht in den vreemde en verantwoording aan het parlement daarover. Brenninkmeijer, sinds 2014 lid van de Europese Rekenkamer, buigt zich onder meer over willekeur in de rechtsstaat en de klachtenprocedure bij de politie.

Het thema van deze nacht met is ‘Uitsluiting en de Rechtsstaat’, met als centrale vraag: hebben de verschillen tussen mensen in de samenleving (in verblijfsstatus, economische positie, opleidingsniveau, herkomst) consequenties voor onze rechtsstaat? Sprekers nemen enkele instituties van onze rechtsstaat onder de loep. Welke rol hebben rechters bij het aanpassen van ons recht? Hoe kunnen fouten van de politie gecorrigeerd worden? Hoe wordt de krijgsmacht ingezet om de internationale rechtsorde te bewaken? Ook de verschillen in machtsposities tussen groepen burgers komen aan de orde. Welke rechten heb je als je nog geen verblijfsstatus hebt? Kunnen alle vormen van discriminatie eigenlijk wel gelijk worden aangepakt binnen de rechtsstaat? Misbruiken activisten de mogelijkheden van het recht of biedt het recht juist kansen tegen uitsluiting van minder populaire standpunten?

Deelnemers zijn onder meer Naima Azough, Han ten Broeke, Ankie Broekers-Knol, Adriana van Dooijeweert, Quinsy Gario, Rosa Jansen, Annemarie Penn Te-Strake, Inez Weski en Cemil Yilmaz.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven