Rechtsvergelijkend onderzoek naar systeemwaarborgen rechtspraak

Delen:

In opdracht van de Raad voor de rechtspraak doet de afdeling staats- en bestuursrecht van de Universiteit Leiden de komende drie maanden onderzoek naar systeemwaarborgen in de rechtspraak. Dit ter bevordering van onafhankelijkheid, onpartijdigheid en integriteit van de rechtspraak.

Het gezag van de rechterlijke macht is anno 2013 niet meer vanzelfsprekend en moet meer dan ooit verdiend worden. Het opereren van de rechterlijke macht ligt , zowel voor als achter de schermen, steeds meer onder een vergrootglas en er worden meer en meer vraagtekens gesteld bij binnen deze rechterlijke macht gebruikelijke praktijken. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het toewijzen van zaken, de keuze van rechters in dat verband en banden tussen rechters en partijen. Ook nevenfuncties van rechters genieten meer en meer belangstelling.

Daarmee komt vanzelf ook de vraag aan de orde of de implementatie in Nederland van de genoemde systeemwaarborgen nog toereikend is. Het doel van het onderzoek is te beschrijven aan welke normen de rechtspraak in een democratische rechtsstaat dient te voldoen om de kernwaarden onafhankelijkheid, onpartijdigheid en integriteit te waarborgen, te verkennen op welke wijze die waarborgen in met ons land vergelijkbare landen zijn ingericht en op basis van de bevindingen voorstellen te doen met betrekking tot de vraag of en in hoeverre de huidige systeemwaarborgen in ons land aanscherping behoeven.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door prof. mr. Tom Barkhuysen, mr. dr. Michiel van Emmerik, mr. Sven Bakker, mr. dr. Jan-Peter Loof, mr. dr. Ymre Schuurmans en prof. dr. Wim Voermans. Zij worden bijgestaan door student-assistent Matthijs Timmer. (bron: UL)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven