Het congres op 24 september is een initiatief van de Werkgroep Rechtswetenschap, waarvan Vols deel uitmaakt. De leden van de werkgroep constateren dat juridisch onderzoek vooral kansrijk is als het gaat om internationaalrechtelijk, rechtsvergelijkend of empirisch onderzoek. Klassiek juridisch onderzoek maakt veel minder kans bij subsidieverstrekkers als NWO en KNAW. Waarbij strafrecht dan weer meer kans maakt dan civiel of staatsrecht.
Dat gebrek aan diversiteit baart de werkgroep zorgen. “Zo dreigt een verschraling van de juridische wetenschap,” meent Vols.
Een mooie claim


De Werkgroep bestaat nu tweeënhalf jaar. “Wat ons bindt is de zorg over de financiering die rechtswetenschappers krijgen voor onderzoek.” Bij sommige juristen bestaat de indruk dat juridisch onderzoek er bekaaid vanaf komt in vergelijking met onderzoek in andere disciplines. “Als je vergelijkt met bètawetenschappen, klopt dat,” zegt Vols. “Maar in vergelijking met de andere geesteswetenschappen wordt juridisch onderzoek ongeveer gelijk gehonoreerd.”
Vorig jaar had de werkgroep haar eerste congres, over de vraag hoeveel geld juridische wetenschappers binnenhalen. “Toen bleek dat we als rechtswetenschappers heel slecht zijn in uitleggen waarom het nuttig is wat we doen.” Een congresdeelnemer opperde toen de stelling dat er zonder rechtswetenschappers geen rechtsstaat is. “Dat is een mooie claim als die breed wordt gedragen,” meent Vols. “Ook voor de beroepspraktijk zijn we van belang. Wie schrijft anders die handboeken, Tekst & Commentaar et cetera, op een manier die niet gekleurd is? “ Vols hoopt dat jonge mensen ook willen meedenken. “Schraalhans is keukenmeester als het gaat om plaatsen voor promovendi.”
Digitaal evenement
Het congres zou eigenlijk in april of mei gehouden worden, maar werd in verband met corona uitgesteld. Noodgedwongen is het evenement op 24 september digitaal: via beeldbellen. Er zijn al meer dan vijftig inschrijvingen binnen.
De drie sprekers tijdens het ochtendprogramma zijn de hoogleraren Henk Kummeling (Universiteit Utrecht – staatsrecht), Jacobine van den Brink (Universiteit van Amsterdam – bestuursrecht) en Willem van Boom (Universiteit Leiden – burgerlijk recht). ’s Middags zijn er interactieve sessies. Aanmelden kan hier.