Vrouwenrechtswinkel Amsterdam opent de deuren

In Amsterdam is een rechtswinkel speciaal voor vrouwen van start gegaan. De initiatiefnemers willen bijdragen aan een gelijke toegang tot het recht voor alle Amsterdamse vrouwen.

Delen:

VRWA-actueel-logo-2f147309

Het initiatief komt voort uit een samenwerkingsverband van Bureau Clara Wichmann, de Amsterdam Law Hub (Universiteit van Amsterdam) en de Gemeente Amsterdam. De rechtswinkel is opgericht omdat er nog steeds veel ongelijkheid bestaat tussen mannen en vrouwen. De initiatiefnemers beogen een plek te creëren waar álle vrouwen zich welkom en gehoord voelen, zo staat op de site te lezen.  De rechtswinkel is gevestigd in Bos en Lommer in Amsterdam-West.

Laagdrempelig

Anniek de Ruijter, directeur van Bureau Clara Wichmann, is blij met de rechtswinkel.  “Het is ontzettend belangrijk dat vrouwen op een laagdrempelige manier geholpen kunnen worden met hun rechtsvragen, want vrouwen lopen tegen andere juridische problemen aan dan mannen. Of het nu gaat om ongelijk loon, zwangerschap(sverlof), straatintimidatie of huwelijk en scheiding.”

Rechtenstudenten

Amsterdamse vrouwen kunnen op alle werkdagen telefonisch terecht bij de vrouwenrechtswinkel. Drie dagdelen per week zijn er inloopspreekuren in de winkel. Het (gratis) juridisch advies wordt gegeven door rechtenstudenten van de Universiteit van Amsterdam. Nathalie Dijkman, directeur van de Amsterdam Law Hub, zegt daarover: “Er is niets mooiers dan toekomstige juristen op te leiden die hun academische kennis en kwaliteiten vanaf dag één kunnen inzetten voor het bevorderen van de rechten van vrouwen.”

Keuzevak

Naast de juridische dienstverlening die de studenten bieden, krijgen ze een onderwijsprogramma aangeboden. Het geheel vormt een keuzevak waarvoor ze studiepunten krijgen. De rechtsgebieden waarover wordt geadviseerd zijn arbeidsrecht, sociale zekerheidsrecht, huurrecht, personen- en familierecht, bestuursrecht en vreemdelingenrecht.

Maastricht en Nijmegen

Overigens is Amsterdam niet de eerste stad met een vrouwenrechtswinkel: Maastricht en Nijmegen hebben er al langer één.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven