Rechtszaak komt na 45 jaar tot eind

Na decennialang steggelen is een einde gekomen aan waarschijnlijk de langstdurende rechtszaak in Nederland. Het gedoe rond een stuk grond heeft er uiteindelijk toe geleid dat de gemeente Vijfheerenlanden een schadevergoeding van 92 miljoen moet betalen aan voormalig betonfabrikant Niemans.

Delen:

Depositphotos_84247028_s-2019-betonnen palen-de47ecf5
foto: Depositphotos

Uit berichtgeving van RTV Utrecht blijkt dat noch de gemeente, noch Niemans Beton in cassatie gaat van het arrest van het gerechtshof Den Haag. Daarmee eindigt de rechtszaak die halverwege de jaren zeventig begon.

Innovatief procedé

In 1971 sloot Niemans Beton een overeenkomst met de toenmalige gemeente Vianen over de ruil van een stuk grond. Het bedrijf wilde de grond gebruiken om zijn betonpalenfabriek uit te breiden, er moest een hypermoderne hal komen te staan voor grootschalige productie van heipalen volgens een toen innovatief procedé. Doordat de gemeente de grond niet zoals afgesproken in 1975 leverde, kon de uitbreiding van de fabriek niet doorgaan.
Volgens Niemans liep hij daardoor inkomsten mis en maakten concurrenten winst met zijn innovatie. Sindsdien liggen het bedrijf en de gemeente met elkaar in de clinch over schadevergoeding.

Vele jaren en (tussen)uitspraken later bepaalde het gerechtshof Den Haag afgelopen december dat Niemans circa 28 miljoen euro aan schade heeft geleden. Met wettelijke rente en proces- en juridische kosten erbij komt het totaalbedrag dat de gemeente moet vergoeden uit op 92 miljoen euro.

Mokerslag

De gemeente Vijfheerenlanden reageerde in december geschokt op de uitspraak. Burgemeester Sjors Fröhlich liet weten dat het schadebedrag ‘een mokerslag’ is voor zijn gemeente. Vijfheerenlanden heeft inmiddels al wel 42 miljoen aan Niemans betaald.

Opgelucht

Nadat bekend werd dat de gemeente niet in cassatie gaat, zei advocaat Anna Galama (Galama Legal/AKD) tegen RTV Utrecht dat haar cliënt − die de strijd na het overlijden van zijn vader voortzette − opgelucht is. “Zijn uithoudingsvermogen is op de proef gesteld, maar is uiteindelijk wel beloond. Eindelijk gerechtigheid.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven