Rechtvaardige oplossing voor de burger

Delen:

In 2011 heeft de Raad voor Rechtsbijstand 414.007 toevoegingen afgegeven. Minder dan de afgelopen twee jaren. De meeste toevoegingen werden afgegeven voor zaken op het gebied van strafrecht (35%) en personen- en familierecht (26%). Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van de Raad.

Met het jaarverslag doet de Raad verslag van de ontwikkelingen die binnen het stelsel van de gesubsidieerde rechtsbijstand plaatsvinden. Naast de belangrijkste cijfers over toevoegingen geeft het bestuur een gedetailleerde terugkoppeling van het normenkader over 2011.

In het jaarverslag staat dat de toegang tot een rechtvaardige oplossing voor de Raad een belangrijk onderdeel is van de democratische samenleving. Subsidies en voorzieningen kunnen burgers in staat stellen om dit te bereiken.

Uitbreiding van het scala aan mogelijkheden om juridische problemen aan te pakken is volgens de Raad een belangrijke voorwaarde voor burgers om hun verantwoordelijkheid te kunnen nemen. Eenvoudige en transparante regelgeving is hierbij cruciaal. Daarnaast is een proactieve overheid nodig die probleemoplossend te werk gaat, ook bij kleine criminaliteit of klachten over overheidsdiensten. Aldus de Raad.

De Raad wijst er verder op dat er veel verandert voor gesubsidieerde rechtsbijstand. In 2011 kregen al diverse maatregelen hun beslag en voor de komende jaren komen er nog meer aan. Kostenbeheersing speelt daarbij een grote rol.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven