Reclassering Nederland bestaat 200 jaar en komt met animatie over verleden

De Nederlandse reclassering viert dit jaar haar tweehonderdjarig bestaan. Over de eigen geschiedenis is nu een animatie gemaakt, en er worden andere activiteiten georganiseerd.

Delen:

Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat het Nederlands Genootschap tot Zedelijke Verbetering der Gevangenen werd opgericht. Hiermee was de eerste georganiseerde reclassering een feit. Dit jaar viert de reclassering dit feestje, herdenkt én kijkt vooruit. “We werken elke dag met daders om slachtoffers te voorkomen en de samenleving veiliger te maken”, staat op de website. “En in vergelijking met 1823 vaker búiten dan binnen de gevangenis.”

Oudste ter wereld

In dit jubileumjaar gaat het ook over de inhoud van het reclasseringswerk. Hoe heeft het zich ontwikkeld, wat gaat goed en wat kan beter? Welke innovaties zijn er en herhaalt de geschiedenis zich soms? Een van de onderdelen van de festiviteiten is het World Probation Congress, dat in Nederland wordt georganiseerd (voorjaar 2024). De Nederlandse Reclassering is volgens algemeen directeur Johan Bac de oudste reclasseringsorganisatie ter wereld. “Voor zover wij weten.”

Scheurkalender

Daarnaast is er een online festivalterrein van 200 jaar reclassering ontwikkeld (met een scheurkalender met ‘elke werkdag aandacht voor nieuwe content, ‘crimineel’ goede muziek, tips voor interessante boeken en portretten van betrokken (oud)medewerkers’. Er is verder een speciale geschiedeniswebsite, en de animatie ‘Reclassering al 200 jaar dichtbij’. Daarin neemt hoofdpersoon Ab de kijker mee in de ontwikkelingen van de afgelopen twee eeuwen. Te zien zijn onder andere hoe de denkbeelden over het reclasseringswerk veranderden, vrijwilligers plaatsmaakten voor professionals, de rol van overheid toenam, en wanneer de enkelband en de werkstraf hun intrede deden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven