Recordaantal nieuwe advocaten

Delen:

stijging3Met 431 inschrijvingen in de tweede helft van dit jaar heeft de Beroepsopleiding Advocatuur een record geboekt. Sinds de opleiding in de nieuwe opzet in 2014 van start ging, heeft één cohort niet zo veel advocaten geteld.

Een dieptepunt was het najaar van 2014 toen slechts 332 nieuwe advocaat-stagiairs bijeen kwamen in Woudschoten. Daarna zette zich een grotendeels stijgende trend in, met 402 nieuwe stagiairs in het cohort van het voorjaar van 2015, via 392 nieuwe advocaten in het najaar van 2015, 409 advocaat-stagiairs in het voorjaar van 2016 en dus nu het recordaantal van 431 nieuwkomers in het najaar van 2016.

instroom nieuwe advocaten

De verklaringen voor dit opmerkelijk hoge aantal zijn divers, zegt woordvoerder Juriaan Mensch van de Beroepsopleiding Advocatuur. Hij noemt allereerst de aantrekkende economie. Maar ook het grotere aandeel van nichekantoren in de totale populatie van advocaat-stagiairs is een belangrijke ontwikkeling. “Nichekantoren nemen steeds meer stagiairs aan,” licht Mensch toe. “Ze zijn volwassener geworden.”

Dat laatste is in lijn met uitlatingen van advocatenkantoren in Mr. Magazine van september. Vertegenwoordigers van nichekantoren zeiden toen dat de voordelen van zelf opleiden nog altijd groter zijn dan van de andere optie, alleen advocaten van een ander kantoor aannemen. Opleiden in eigen huis levert precies de mensen op die het kantoor passen, terwijl dat bij een externe medewerker altijd een gok blijft.

Verder zegt Mensch dat de instroom in het najaar doorgaans hoger is dan in het voorjaar.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven