Regering over vastgoedfraude: advocaat is geen notaris

Delen:

De advocaat is ‘niet één op één gelijk te stellen met een notaris’. Dit schreef het kabinet bij de presentatie van maatregelen tegen vastgoedfraude aan de Tweede Kamer. Een notaris is ambtsdrager, een advocaat moet ‘in volledige onafhankelijkheid’ belangen van rechtzoekenden kunnen verdedigen. Daarom kan het aangescherpte toezicht op notarissen niet zomaar op advocaten worden toegepast, meent het kabinet. Dit onderscheid is niet nieuw, maar wordt in de context van vastgoedfraude niet vaak expliciet gemaakt.

In de brief van afgelopen maandag verwijst de regering naar maatregelen van de Orde, zoals de nieuwe Verordening op de financiële integriteit, die waarschijnlijk in 2009 in werking treedt, en zoals de teams van oud-dekens en accountants, die lokale dekens bij kunnen staan bij het toezicht op derdengeldenrekeningen. Het kabinet wil daarnaast ‘in overleg met de beroepsgroep’ nagaan hoe misbruik van het verschoningsrecht kan worden bestreden, en verwijst naar de hoorzitting die de Parlementaire werkgroep verwevenheid onderwereld/bovenwereld over het verschoningsrecht zal organiseren.

Met de maatregelen reageert het kabinet op onlangs verschenen rapporten over vastgoedfraude van de Parlementaire werkgroep, het WODC en FEC.

Bron: Nederlandse Orde van Advocaten

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven