Regiegroep moet maatschappelijk effectieve rechtspraak stroomlijnen

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_125616446_s-2019
beeld: Depositphotos

Er komt een Regiegroep innovatie om de vele vernieuwende initiatieven binnen de Rechtspraak te stroomlijnen. Dat blijkt uit het onlangs verschenen Jaarplan 2020.

De spreekuurrechter, de wijkrechtbank, de regelrechter, de bemiddelingsraadsheer, de overlegrechter, de videorechter, de bouwrechter: de afgelopen jaren buitelden de initiatieven om de toegankelijkheid en de maatschappelijke effectiviteit van rechtspraak te vergroten over elkaar heen. De ene pilot was nog niet afgelopen en geëvalueerd, of de ander begon al. Inmiddels lopen er bij bijna iedere rechtbank wel een of meerdere pilots.

Regiegroep

Om al deze initiatieven meer te stroomlijnen, kondigt de Raad voor de rechtspraak in het Jaarplan 2020 aan op 1 april te starten met een themagewijze aanpak op dit gebied. Er wordt een Regiegroep innovatie opgericht en er komt een Platform voor innovatieve projecten. Bedoeling is dat zij ervoor zorgen dat er voldoende samenhang bestaat tussen de verschillende initiatieven, zodat gerechten van elkaar weten wat er gebeurt en van elkaar kunnen leren. De Regiegroep zal bestaan uit verschillende bestuurders uit de Rechtspraak.

Nieuwe pilots

Het komende jaar wil de Rechtspraak bekijken of de aanpak van een aantal van de initiatieven breder kan worden toegepast. Ook staan nieuwe pilots op het programma: zo starten de rechtbanken Rotterdam en Den Haag met een schuldenrechter. Bij de rechtbanken Oost-Brabant en Den Haag beginnen regiolabs met een experiment waarbij scheidende partners een de-escalerende procedure kunnen starten.

Andere prioriteiten

Maatschappelijk effectieve rechtspraak is een van de vier prioriteiten die in het Jaarplan worden genoemd. De andere zijn verbetering van de doorlooptijden, deskundigheidsbevordering en digitalisering.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl