Renes benoemd tot directeur Certa Legal Compliance

marten_renes.jpgPer 1 december is Mr. Marten Renes (36) benoemd tot directeur van Certa Legal Compliance. Renes was hiervoor ruim zes jaar werkzaam als advocaat en juridisch adviseur bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarvan de laatste twee jaar als manager Juridische Zaken.

In deze hoedanigheid was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van diverse toezichtwetten en adviseerde hij het Ministerie van Financiën op dit gebied. Vanuit de groeiende vraag naar advies en begeleiding bij het naleven van de toezichtwetten in het bedrijfsleven, start Renes bij Certa Legal als directeur van het nieuwe onderdeel Certa Legal Compliance. Hierbij richt hij zich met name op de accountancybranche.

Certa Legal Compliance is een nieuwe dienst van Certa Legal. "Vanuit het klein- en middenbedrijf signaleren wij een groeiende vraag naar hoogwaardig juridisch advies en procesbegeleiding bij het naleven van de wetten voor spelers in de financiële markt", aldus Dave Dirks, directeur van Certa Legal. "Hierbij krijgen zij te maken met gedragstoezichthouder AFM, die op basis van complexe regelgeving beoordeelt of zij aan het financiële verkeer mogen deelnemen. Om aan deze groeiende vraag te kunnen voldoen, hebben we niet zonder trots het directieteam van Certa Legal versterkt met Marten Renes. Met de toevoeging van Compliance zijn wij nog beter in staat om invulling te geven aan onze rol van full service juridische dienstverlener."

Renes benadrukt de acute vraag naar juridisch advies over de toezichtwetten vanuit de accountancy. "Accountantsorganisaties zijn in 2006 geconfronteerd met uitgebreide toezichtregels. Deze zogenaamde Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) brengt aanzienlijke veranderingen mee en verplicht hen te voldoen aan strenge normen. Wanneer zij dat niet doen, ontvangen zij geen vergunning van de AFM voor het verrichten van wettelijke controles. Uiterlijk 1 oktober 2008 dienen accountantsorganisaties deze vergunning binnen te hebben", licht Renes toe. "De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de kantoren en niet bij toezichthouder AFM. Menig kantoor zal aanpassingen moeten doorvoeren alvorens voor de vergunning in aanmerking te komen, en ik heb sterk de indruk dat deze aanpassingen onderschat worden. De tijd dringt om deze kantoren hierop voor te bereiden."

Opmerkelijke stap

Renes was ruim zes jaar werkzaam bij de AFM. Hier was hij met name actief als de belangrijkste juridisch adviseur van de teams Toezicht Accountantsorganisaties, Toezicht Financiële Verslaggeving (o.a. Spyker) en Toezicht Openbare Biedingen (o.a. overnames van Gucci, KLM, Begemann, ABN AMRO en Hagemeyer). De stap van Renes als AFM-advocaat naar de dienstverlenende sector is een opmerkelijke te noemen. Van de groep juristen die betrokken is geweest bij de totstandkoming van deze toezichtwetten is hij de eerste die deze overstap maakt. Voorafgaand aan zijn periode bij de AFM, werkte Renes vier jaar als advocaat ondernemingsrecht bij advocatenkantoor DLA Piper Nederland.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven