Nieuws

‘Rijdende Rechter voorbeeld voor rechters’

Foto Victor Arnolds

De gewone rechter kan in de leer bij de Rijdende Rechter. Dat stelt Funs Elbersen in het Tijdschrift voor de Rechterlijke Macht (Trema). ‘De rijdende rechter biedt professionele geschilbeslechting aan zonder proceskosten te rekenen,” betoogt Elbersen. “Bovendien is kennis van het juridisch jargon en de procesregels niet vereist.”

Treiteren

Elbersen zegt dat de Rijdende Rechter John Reid de vage en niet-juridische eisen (‘Hij moet gewoon ophouden met treiteren’) vertaalt in een werkbare oplossing. “Precies op deze punten is de reguliere rechtspraak minder sterk geworden in de afgelopen jaren.”

Draaidag

Funs Elbersen is student Rechtsgeleerdheid en Politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij bezocht op 29 december 2016 een draaidag van de Rijdende Rechter in het Wijnfort Lent bij Nijmegen. Het onderwerp van geschil was een vijf meter hoge muur tussen de buren Vermeulen en Kroeze.

Vermakelijk

“Jarenlang heb ik het programma De Rijdende Rechter vooral erg vermakelijk gevonden,” schrijft Elbersen.  “Woedende buren die in onverstaanbare dialecten dreigen elkaars rozenstruik op weinig zachtzinnige tegemoet te treden als hun eisen niet direct ingewilligd worden.” Maar die middag in het Wijnfort Lent heeft Elbersen zijn mening bijgesteld. “Mr. John Reid is namelijk voor veel mensen een uitkomst, een laatste strohalm.”

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures
Mercedes-Benz – Mercedes Business Solutions (Rectangle)